Malin.com terveydenhuollosta

Yle 11.6.2018

Sote sutii – firmat kiittävät

Näin yksityiset terveysjätit kahmivat rakennuksia ja lääkäreitä – katso täältä oman maakuntasi tilanne 

grafiikka

Maakunnissa taistellaan sote-markkinoiden herruudesta verissä päin, selviää Ylen tekemästä laajasta selvityksestä.

Perinteinen työnjako yksityisten terveysyhtiöiden ja julkisen palvelun välillä näyttää jo murtuneen, vaikka valinnanvapauslainsäädäntö odottaa edelleen itseään. Yksityinen puoli ei enää tyydy täydentämään julkisen puolen palveluita, vaan se monin paikoin vastaa niistä.

Sote-jätit napsivat markkinaosuuksia kiinteistöostojen kautta, ja kaupparatsut koputtelevat kuntien virkamiesjohdon ovia tiuhaan. Tarjouksista on vaikea kieltäytyä, etenkin kun monen kunnan talous ei tällä hetkellä anna omille kiinteistöinvestoinneille myöten.

Maakuntahallinnoissa rukoillaankin, että epämääräinen tilanne sote-lakien kanssa ei kestäisi enää kovin pitkään. Usea muutosjohtaja myös korostaa tulevien sote-keskusten yhtiöittämisen tarvetta. Se antaisi julkiselle puolelle ketteryyttä, jota markkinakilpailussa kaivattaisiin.

Markkinoiden uusjako on jo käynnissä ja julkinen sektori näyttää jääneen telineisiin.

Pohjoi-Savo
Kanta-Häme
Keski-Suomi
Päijät-Häme
Satakunta
Varsinais-Suomi
Pirkanmaa
Pohjois-Pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaa
Etelä-Savo.
Kainuu.
Lappi
Kymenlaakso
Keski-Pohjanmaa
Pohjois-Karjala
Pohjanmaa
Uusimaa
Etelä-Karjala.

Yle 11.4.2016 

Valvira puuttunut parinkymmenen venäläis- tai virolaislääkärin oikeuksiin – lääketieteellinen osaaminen varmistamatta sadoilta

Lääkäri stetoskoopin kanssa.

Valviran valvontayksikkö on vuosina 2013-2015 kajonnut reilun parinkymmenen venäläisen tai virolaisen tutkinnon omaavan lääkärin oikeuteen toimia lääkärinä Suomessa. Valviran mukaan työnantajat eivät välttämättä tiedosta, että EU- tai ETA-alueen sisältä saapuvat lääkärit tulevat potilastyöhön ilman kliinisen ammattitaidon varmistamista. Venäläislääkäreitä tulee Suomeen EU:n sisältä Viron kautta.

Toimittaja: Tuula Malin

Ulkomailla tutkintonsa hankkinut lääkäri pääsee harjoittamaan ammattiaan Suomessa kahta reittiä pitkin. Mikäli lääkäri saapuu Suomeen EU- tai ETA -alueen ulkopuolelta, hänen lääketieteellinen osaamisensa, ammatti- ja kielitaitonsa varmistetaan tenttijärjestelmän avulla Tampereen yliopistossa.

Jos lääkärin reitti suomalaiseen terveydenhuoltoon kulkee puolestaan EU- tai ETA –alueen sisäpuolelta, laillistus tapahtuu pelkkien asiakirjojen pohjalta. Asiakirjoilla tarkoitetaan tutkintotodistusten kopioita. Kielitaidon riittävyyttä ei varmisteta lainkaan.

Viron kautta Suomeen on saapunut lääkäreitä, joilla on lääkärin tutkinto joko Tarton yliopistosta tai jostakin venäläisestä yliopistosta. Joukossa on myös neuvostoliittolaisia ja valkovenäläisiä tutkintoja sekä tutkintoja Azerbaidzanista ja Kazakstanista.

Kolmensadan lääkärin taustatiedot puuttuvat rekisteristä

Suomessa työskentelee tällä hetkellä 632 venäläisen tai neuvostoliittolaisen tutkinnon omaavaa lääkäriä. Näistä runsaasta 600 lääkäristä vain noin kolmannes on suorittanut ammattitaitoa varmistavat laillistustentit Tampereen yliopistossa.

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden tietopalvelujärjestelmästä löytyy lähes kolmesataa venäläisen tutkinnon omaavaa lääkäriä, joiden ammatinharjoittamisoikeuden perusteet varmistavaa ratkaisuperustemerkintää ei ole kirjattu lainkaan julkiseen Terhikki-tietojärjestelmään.

Edes lupa-asioita hallinnoivat viranomaiset eivät osaa kertoa, millä perusteilla kyseiset lääkärit ovat saaneet alun perin oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia Suomessa. Ei tunneta tutkintoa eikä osata sanoa, ovatko lääkäreinä työskentelevät henkilöt tulleet Suomeen jonkun toisen EU-maan kautta vai suoraan Venäjältä.

Terveydenhuollon lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan ammatinharjoittamisoikeuden myöntämisen perusteet puuttuvat tietojärjestelmistä niiden Venäjällä tutkintonsa suorittaneiden lääkäreiden osalta, jotka ovat tulleet Suomeen ennen vuotta 2014.

Yle 11.4.2016

 

Tietoja malin.com

Monissa liemissä keitetty journalisti. Korkeakoulututkinto (YTM), kahdenkymmenen vuoden laaja-­alainen työkokemus toimittajana eri tehtävissä, useissa tiedotusvälineissä. Kattava välinetuntemus: *televisio (uutis-­ ja ajankohtaistuotanto, erikoistoimitukset) *radio (uutis-­ ja ajankohtaistuotanto) *lehdistö  (paikallis‐, iltapäivä-­ ja aikakauslehdet) *internet *sosiaalinen media *kirjat: Tapaus Anton, 2012 Putinin pihapiirissä, 2020  
Kategoria(t): Blogit, MTV3: Epikriisi, Sote Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s