Airiston Helmi 2008-2018

Case Airisto: Strategista kiinteistökauppaa maalla ja merellä

 

Turkusaaristo_Lillasegellot-7

 

MTV3 28.4.2010

Kiinteistökauppaa sotilasalueiden liepeillä. Airiston Helmi kohdassa:  29″22-33″09

MTV3 5.10.2011

Strategista kiinteistökauppaa maalla ja merellä. Airiston Helmi kohdassa: 2″13-3″07

IL-TV 3.9.2015

Saaristomerikierros Airiston Helmen väyläkohteissa

Yle 22.1.2016

Venäläiskopterit hämmentävät Paraisilla – luvat ja reitit hämärän peitossa

 

Dia14

5.10.2011 MTV 45 minuuttia

3.9.2015 IL-TV

 

Dia25

____________________________________________________________________________________________

IL-BLOGI 22.9.2018: 

Syvävesiväylien suursiivousIlolla ja isänmaanrakkaudella seuraan Turun saaristossa parhaillaan käynnissä olevaa KRP:n, Verohallinnon, Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien yhteisoperaatiota. Saaristomerellä  ja mantereella tehtäviin kotietsintöihin osallistuu satoja viranomaisia. Mukana on poliiseja, verotarkastajia, rajavartiostoa sekä sotilaita.

Iltalehti 1.8.2015 Turun Saaristo. Venäjän omistamat saaret. kohde: Lillasegellot ja Högö. Kuvaaja: Matti Ruottinen.

 

Operaatio toteutetaan parin päivän aikana maalla ja merellä. Alueella on lentokielto. 

 

Iltalehti 1.8.2015 Turun Saaristo. Venäjän omistamat saaret. kohde: Laivaväylä. Kuvaaja: Matti Ruottinen

 

Venäläistaustainen Airiston Helmi saikin huseerata saaristomatkailusumuverhon suojissa tuskastuttavan pitkään.Kymmenen vuotta jäljitimme kuvaajien kanssa yhtiön toimintaa maalla, merellä ja ilmassa. Nyt on  valtion vuoro.Kun poliitikot jahkailevat, viranomaiset toimivat. Hyvä Suomi!

Iltalehti 7.2.2015. Airiston Helmi hankki Merivoimien aluksia. Armeijan värit ja numerotunnisteet ennallaan.

————————————————————————————————————-

Toivon lisää saaristomeren yhteisoperaation kaltaista viranomaistoimintaa Suomea ja suomalaisia suojaamaan.

Iltalehti 1.8.2015 Turun Saaristo. Venäjän omistamat saaret. kohde: Hepokari. Kuvaaja: Matti Ruottinen.

 


Toimittaja kertoo:

Kymmenen vuotta Airiston Helmeä – väyläkauppojen kannoilla saaristomerellä

22.09.2018 klo 21:52

Venäläisten hallinnoima yritys onnistui ujuttautumaan kummallisen kivuttomasti Suomen turvallisuuden ydinalueille, kirjoittaa vuosien saatossa useita juttuja kohun keskellä olevasta Airiston Helmestä ja venäläisten muista maakaupoista Suomessa kirjoittanut toimittaja Tuula Malin.

On vuosi 2008. Saan vihjeen saaristomerellä kiinteistökaupoilla häärivistä venäläisistä. Alkutiedon mukaan kiinteistöjä on haalittu venäläisomistukseen Paraisilta sekä merialueilta Turun ja Naantalin edustalta.

 

Lähden liikkeelle julkisen asiakirja-aineiston avulla. Kaivan käsiini rekisterimerkintöjä, kauppakirjoja, lainhuutotodistuksia, lupa- ja päätösasiakirjoja, tietoja yrityksestä ja sen vastuuhenkilöistä. Käymme kuvaajan kanssa haastattelemassa virkamiehiä Turussa ja Paraisilla.Tapaamme venäläisomistajan suomalaisia apuvoimia: kirjanpitäjiä, kiinteistöjen huoltohenkilöstöä ja yhtiön muuta alusväkeä. Keskustelen yhtiön vastuuhenkilöiden kanssa. Käymme jututtamassa saaristolaisia ja Paraisilla sijaitsevan mannerkiinteistön naapurustoa.

Hatara kuva kokonaisuudesta alkaa hahmottua. Suomeen rekisteröity Airiston Helmi operoi kaikessa rauhassa Suomen suvereniteettia varmistavilla, strategisesti tärkeillä merialueilla. Venäläisomisteinen yritys on napsinut ja napsii yhä edelleen saaria Suomen puolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta merkittävistä kohteista Turun edustalta, keskeisten syvävesiväylien varrelta.

Selviää, että venäläisille on irronnut ja irtoaa yhä edelleen poikkeuslupia kummallisen kivuttomasti. Toisin kuin muut saaristokiinteistöjen omistajat, Airiston Helmi pääsee ruoppaamaan väylille avautuvia rantojaan. Yritys saa rakentaa kiinteistöilleen massiivisia laitureita, helikoptereiden laskeutumisalustoja ja kallioon louhittavia suojatiloja. Venäläissaarille vedetään merenalaisia voimavirta- ja tietoliikennekaapeleita. Syväsukelluksia toteutetaan lupaa kysymättä, kenellekään etukäteen ilmoittamatta.

Meno saaristomerellä vaikutti jo lähtöön huolestuttavan holtittomalta.Venäläisten hallinnoima yritys oli onnistunut ujuttautumaan kumallisen kivuttomasti Suomen turvallisuuden ydinalueille, Suomeen johtavien syvävesiväylien varrelle, Merivoimien hallinnoimien tutkien ja miinavarastojen tuntumaan.

Jatkoin seurantaa. Vuosien varrella selvisi, että strategisten kiinteistökohteiden lisäksi Airiston Helmeä kiinnosti myös Suomen puolustusvoimien aluskalusto.Yritys napsi nimiinsä matkailuhankkeen varjolla paitsi saaria myös sotilasaluksia.Aluksiin päästiin käsiksi suomalaisten välikäsien avustuksella. VarustamojättiAlfons Håkansin omistaja-toimitusjohtaja Joakim Håkans oli myynyt Merivoimien materiaalilaitokselta ostamansa aluksen venäläisostajille Suomen armeijan numerotunnuksissa, nimissä ja väreissä.

Airiston Helmi on voinut toimia vuodesta toiseen tehokkaasti paikallis- ja aluehallinnon hyväksyvän katseen alla. Virkamiehet ovat tienneet, vaan eivät puuttuneet. Kaavamääräysten vastaisia järeitä laitureita, valtavia ruoppauksia, pengerryksiä, helikopterikenttiä, massiivisia varastoja ja muuta normaalista saaristorakentamisesta poikkeavaa rakennuskantaa on perusteltu matkailubisneksellä, joka ei kuitenkaan ole toteutunut millään tavalla missään vaiheessa.

Airiston Helmi on onnistunut kymmenen vuoden ajanjaksolla uimaan Suomen selustaan matkailuhankkeen nimissä kiitettävän tehokkaasti.Saaristomatkailuhanke on ollut sumuverho, joka tarjosi oivan suojan Venäjän etupiiripolitiikan mukaisten toimien toteuttamiselle Suomen maaperällä.

Olen tehnyt kymmenen vuoden aikana Airiston Helmestä useita juttuja eri tiedotusvälineille. Olen ollut yhteydessä lukuisiin keskeisiin poliitikkoihin, tavannut kansanedustajia sekä ministereitä. Olemme vierailleet kuvaajien kanssa eduskunnassa, puolustusministeriössä, pääesikunnassa ja KRP:n pääkonttorissa Vantaalla.

Tietoa on ollut, toimenpiteitä vähemmän. Poliitikot ovat jauhaneet vuodesta toiseen ponnetonta vaatimustaan kaupankäynnin vastavuoroisuudesta. On luvattu puuttua, viedä viestiä Venäjälle. Vuodet ovat vaihtuneet, viestit jääneet ilmaan roikkumaan.

Syyskuussa 2018 alkoi vihdoin tapahtua. Isänmaanystävälle on ollut ilo ja riemu seurata KRP:n, Verohallinnon ja Rajavartiolaitoksen yhteisoperaatiota Airiston Helmen kohteissa Paraisilla ja saaristomerellä. Turvallisuuden tuottaminen on tekoja. Vatvomista ja vatulointia, puheita ja tyhjiä lupauksia on kuultu riittämiin.

Oikaisu 24.9. kello 13.03 Joakim Håkans ei myynyt Airiston Helmelle miinalaivoja, vaan yhden kuljetusaluksen.

 

IL 30.9.2018: 

Airiston Helmen kymmenvuotisen maanhankintaprojektin tulos:

15 kiinteistöä ja 95 rakennuslupaa – kaupunginvaltuutettu kaksoisroolissa

Paraisten kaupungin rakennus- ja ympäristöosastolla on seurattu hämmentyneinä viranomaisoperaatiota Airiston Helmen kiinteistöillä.
Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen sanoo rahanpesututkinnan olevan täydellinen yllätys Paraisten kaupungin virkakunnalle. Simonen ryhtyi välittömästi kotietsintöjen jälkeen ynnäämään yhteen Airiston Helmen kiinteistöomistuksia sekä kaupungin niille myöntämiä rakennuslupia.

 

Ei näitä ole aiemmin ymmärretty laskea yhteen, saati hämmästellä. Lupa kerrallaan on käsitelty, sehän on lupaviranomaisen lakisääteinen tehtävä, Simonen sanoo.

Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen kertoo kaikkien kaupungin kahdeksan rakennustarkastajan olleen mukana Airiston Helmen rakennushankkeissa. Asiointi on tapahtunut aina paikallisen asiamiehen välityksellä.

Johtava rakennustarkastaja Sanna Simonen kertoo kaikkien kaupungin kahdeksan rakennustarkastajan olleen mukana Airiston Helmen rakennushankkeissa. Asiointi on tapahtunut aina paikallisen asiamiehen välityksellä. Ariston Helmen asiainhoitaja on yhä näkyvä hahmo Paraisten paikallispolitiikassa. Hän istuu kaupunginvaltuustossa ja kuului ympäristölautakunnan kokoonpanoon Airiston Helmen kiihkeimmän luvitusprosessin aikana.  TUULA MALIN

Kymmenien miljoonien maakaupat

Kauppakirjojen mukaan Airiston Helmi on käyttänyt kiinteistöjen hankintaan kymmeniä miljoonia euroja. Rekisterissä näkyvät kuitenkin ainoastaan ne kiinteistöt, joiden omistuksen yhtiö on tuonut päivänvaloon lainhuudatuksen myötä.

Yhtiön hallussa saattaa olla myös lainhuudattamattomia kiinteistöjä. Yhtiö voi omistaa myös toisten, Suomesta maa-alueita ja kiinteistöjä hankkineiden yhtiöiden osakkeita. Tällainen omistus on tiedossa ainoastaan Airiston Helmen todellisilla omistajilla ja hallintohenkilöillä.

Rahat Airiston Helmen maa-alue- ja kiinteistöhankintoihin ovat tulleet luottoina rahoittajalta, joka ei ole perinyt miljoonalainojaan takaisin missään vaiheessa yhtiön toimintahistoriaa. Mikäli rahoittaja olisi toiminut toisin, Airiston Helmi olisi ollut konkurssissa jo aika päivää sitten.

Paraisten kaupungin virastotalolla on riittänyt vipinää viime päivinä. Keskusrikospoliisin, Verohallinnon ja Puolustusvoimien yhteisoperaatio kaupungin rakennus- ja ympäristöluvittamiin kiinteistökohteisiin tuli kaupungin virkamiehille täydellisenä yllätyksenä.

Paraisten kaupungin virastotalolla on riittänyt vipinää viime päivinä. Keskusrikospoliisin, Verohallinnon ja Puolustusvoimien yhteisoperaatio kaupungin rakennus- ja ympäristöluvittamiin kiinteistökohteisiin tuli kaupungin virkamiehille täydellisenä yllätyksenä. TUULA MALIN

Kassakaapit ja käteinen

Paraisten kaupungin ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman pitää outona, että Airiston Helmen kiinteistöt ovat olleet tyhjinä vuodesta toiseen, myös saaristomatkailun sesonkihuippuina kesäisin.

– Toki se ihmetyttää ja pistää miettimään, että mistä on kysymys, eihän tästä muuta voi sanoa.

Östermanin mukaan on kiusallista, että Keskusrikospoliisi löysi kiinteistöiltä kassakaappeja ja käteisvaroja kolmen miljoonan euron arvosta.

– Ihmiset luulevat nyt, että meitä on lahjottu. Että olisimme saaneet käteistä rahaa lupia vastaan. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Missään vaiheessa kenellekään meistä ei ole tarjottu euron euroa Airiston Helmen toimesta.Asiamies on hoidellut asioita, siinä se, kuittaa Carl-Sture Österman.

 

Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman on harmistunut siitä, että  osa kaupunkilaisista on epäillyt virkakuntaa korruptiosta sen jälkeen, kun poliisi löysi miljoonien arvosta käteistä Airiston Helmen kiinteistöiltä.

Ympäristönsuojelupäällikkö Carl-Sture Österman on harmistunut siitä, että osa kaupunkilaisista on epäillyt virkakuntaa korruptiosta sen jälkeen, kun poliisi löysi miljoonien arvosta käteistä Airiston Helmen kiinteistöiltä. TUULA MALIN

Ympäristönsuojelupäälliköllä ei ole minkäänlaista käsitystä Airiston Helmen tämän hetkisestä helikopteriliikenteestä saarikohteissa. Kaupunki ei osaa sanoa liikennöintimääriä, koska valvontaa ei ole.

Ympäristönsuojelupäälliköllä ei ole minkäänlaista käsitystä Airiston Helmen tämän hetkisestä helikopteriliikenteestä saarikohteissa. Kaupunki ei osaa sanoa liikennöintimääriä, koska valvontaa ei ole. Trafin myöntämä liikennelupa on päättynyt, kaupungin myöntämä ympäristölupa on yhä voimassa. RONI LEHTI

Rahat Airiston Helmen maa-alue- ja kiinteistöhankintoihin ovat tulleet luottoina rahoittajalta, joka ei ole perinyt miljoonalainojaan takaisin missään vaiheessa yhtiön toimintahistoriaa.

Rahat Airiston Helmen maa-alue- ja kiinteistöhankintoihin ovat tulleet luottoina rahoittajalta, joka ei ole perinyt miljoonalainojaan takaisin missään vaiheessa yhtiön toimintahistoriaa. RONI LEHTI

Kauppakirjojen mukaan Airiston Helmi on käyttänyt kiinteistöjen hankintaan kymmeniä miljoonia euroja.

Kauppakirjojen mukaan Airiston Helmi on käyttänyt kiinteistöjen hankintaan kymmeniä miljoonia euroja. RONI LEHTI

 

 

Dia30

IL: Strateginen maanhankinta 29.8.2015

 

Tietoja malin.com

Monissa liemissä keitetty journalisti. Korkeakoulututkinto (YTM), kahdenkymmenen vuoden laaja-­alainen työkokemus toimittajana eri tehtävissä, useissa tiedotusvälineissä. Kattava välinetuntemus: *televisio (uutis-­ ja ajankohtaistuotanto, erikoistoimitukset) *radio (uutis-­ ja ajankohtaistuotanto) *lehdistö  (paikallis‐, iltapäivä-­ ja aikakauslehdet) *internet *sosiaalinen media *kirjat: Tapaus Anton, 2012 Putinin pihapiirissä, 2020  
Kategoria(t): Malin.com: Suomalainen, Portfolio, Strateginen maa- ja kiinteistökauppa, Venäjä Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: